evaluare-proiecte-investitii

Evaluare proiecte de investitii

Un proiect este alcatuit dintr-o serie de activitati (investitii) al caror scop este rezolvarea unor probleme particulare intr-o perioada data de timp si intr-o anumita locatie. Investitiile includ timp, bani, resurse umane si materiale. Anterior atingerii obiectivelor vizate, un proiect parcurge diverse stadii ce includ:

  • Planificarea proiectului (analizarea situatiei, identificarea problemelor, definirea obiectivelor, formularea strategiilor, designul planului de munca, stabilirea bugetului);
  • Implementarea proiectului (mobilizarea, utilizarea si controlul resurselor si operatiilor proiectului);
  • Evaluarea proiectului.

Evaluarea proiectului de investitii are in vedere mai multe criterii de evaluare:

  • Valoarea actualizata neta (VAN) se detemina ca diferenta dintre fluxurile de trezorerie viitoare actualizate la rata dobanzii de piata, respectiv valoarea actuala Vo, pe de o parte si capitalul investit Io, pe de alta parte.
  • Rata interna de rentabilitate (RIR) este rata de rentabilitate specifica proiectului de investitii analizat si vizeaza rata de actualizare a cash-flow-urilor viitoare care ar egaliza valoarea actuala Vo cu investitia initiala Io.
  • Termenul de recuperare (TR) exprima numarul de ani in care cash-flow-urile nominale sau cele actualizate acopera investitia initiala.
  • Indicele de profitabilitate (IP) exprima rentabilitatea investitiei pe intreaga perioada de exploatare a valorii actualizate nete la capitalul investit sau a valorii actuale la capitalul investit.

Din punct de vedere economic, evaluarea investitiilor presupune compararea efortului investitional cu efectele obtinute. Rata de rentabilitate a proiectului de investitii este un raport intre efect si efort.

Deciziile de investitii sunt cele mai importante decizii la nivelul firmei in ceea ce priveste crearea de valoare. Aceste decizii determina volumul total al activelor detinute de firma, structura acestor active si riscul firmei asa cum este el perceput de investitori. Utilizarea criteriilor adecvate de selectie a proiectelor de investitii devine astfel esentiala pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea firmei.

Sunt recunoscute si se pot identifica trei stadii in evolutia metodelor de evaluare a proiectelor de investitii: modele statice, modele controlabile si modele dinamice.

  1. Modelele statice: Trateaza proiectele de investitii ca „masini” care produc un anumit cash-flow. Pentru a putea evalua proiectele, cash-flow-urile sunt actualizate la o rata ce depinde de riscul proiectului.
  2. Modele controlabile: In aceste modele cash-flow-urile viitoare sunt controlabile, adica managementul poate lua decizii care vor modifica valoarea acestora.
  3. Modele dinamice: Aceste modele au in vedere faptul ca valoarea cash-flow-urilor viitoare este influentata nu numai de deciziile agentilor interni, dar si de cele ale agentilor externi (furnizori, clienti, concurenti).