Punctul de vedere al ANEVAR cu privire la inspectiile proprietatilor imobiliare in vederea evaluarii, pe perioada masurilor de protectie impotriva raspandirii virusului COVID-19

De la instituirea primelor masuri de protectie impotriva raspandirii virusului COVID-19, ANEVAR a analizat posibilitatea emiterii unor recomandari catre evaluatori, cu privire la modul in care se pot efectua inspectiile proprietatilorimobiliare (ca operatiune in cadrul procesului evaluarii), pe perioada valabilitatii legale a masurilor de protectie impotriva raspandirii virusului COVID-19, adoptate de catre autoritatile publice, masuri care limiteaza drastic interactiunea umana.

Exista cateva opinii care cer o interventie la nivel de standarde de evaluare pentru a permite (pe o perioada limitata) realizarea evaluarilor bazate doar pe o inspectie exterioara (cu informarea din documente alternative si utilizarea ipotezelor speciale desprinse din aceasta limitare a documentarii). Motivatia este protejarea (in aceasta perioada de criza) atat a evaluatorilor care realizau inspectia interioara, cat si a reprezentantilor/clientilor participanti la inspectie. Totusi chiar si cu aceasta motivatie, de necontestat de altfel, in unele cazuri, inspectia limitata ar putea conduce procesul evaluarii si aportul evaluatorului intr-o zona de disconfort si de scadere a calitatii si credibilitatii rapoartelor. Aceasta varianta nu este posibila, intrucat Consiliul director al ANEVAR nu poate modifica Standardele de evaluare, aprobarea acestora fiind atributul exclusiv al Conferintei national a ANEVAR, iar aceasta nu poate fi convocata pe perioada starii de urgenta.

Exista opinii, mai moderate si echilibrate, in aceasta perioada de criza, care propun (pe aceasta perioada de criza) o colaborare intre evaluator si clienti si/sau utilizatorii desemnati, cum sunt institutiile de credit, bazata preponderent pe tehnologia disponibila in prezent (foto, video, transmisie live, etc.) si care ar solutiona limitarea interactiunii umane, iar, in situatiile in care nu este posibil acest lucru, sa se stabileasca de la caz la caz necesitatea si amploarea inspectiei interioare. Utilizatorii desemnati ai rapoartelor vor trebui sa inteleaga, insa, inca de la lansarea comenzii, rezervele de documentare si sa si le asume ca atare, fiind de notorietate ca inspectia proprietatilor in vederea evaluarii trebuie efectuata profesionist si obiectiv de catre evaluatorii autorizati. Exista multe opinii care scot in evidenta faptul (atentioneaza) ca inspectia efectuata doar partial de evaluator, sau cu prezentalui limitata, poate conduce, in unele cazuri, la scaderea credibilitatii rapoartelor si la posibila aparitie a subiectivismului clientilor si/sau utilizatorilor desemnati sa colaboreze.

Totusi, in contextul actual, protectia persoanelor este deosebit de importantasi presupune luarea tuturor masurilor legale si personale impotriva raspandirii virusului COVID-19. ANEVAR, prin evaluatorii sai autorizati, trebuie sa sprijine mediul economic si sa contribuie la continuitate. De asemenea, este importanta si calitatea si credibilitatea rapoartelor noastre, cel putin prin documentarea completa si obiectivitatea acestui proces.

Puteți lectura integral Punctul de vedere al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania cu privire la inspectiile proprietatilor imobiliare in vederea evaluarii, pe perioada masurilor de protectie impotriva raspandirii virusului COVID-19 dand click pe link-ul de mai jos:
http://site2.anevar.ro/…/news…/punct_de_vedere_inspectii.pdf

Distribuie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *